Hipp hurra for 17. mai!

17. mai-bøker for barn

I Grunnlovens hus : en bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai av Atle Næss

Det blir her gitt en skildring av det som skjedde på Eidsvoll i 1814, da eidsvollsmennene klart å lage loven over alle lover i løpet av et par måneder. Den 17. mai 1814 ble Norges Grunnlov overrakt og underskrevet av Christian Fredrik, som ble kronet til konge av Danmark samme dag.

Boka handler også om herskap og tjenere, bønder og adelsmenn, unge prinser og en gammel konge. Grunnloven er den høyeste rettskilden og bakgrunnen for demokratiet i Norge.

Boka er utgitt i samarbeid med Eidsvoll 1814. Faktabok for mellomtrinnet.

Låne boka?

 

1814 : nære på / Jon Ewo ; illustrert av Bjørn Ousland (2014)

1814 er et viktig år i Norges historie. Da fikk Norge sin grunnlov, loven over alle lover. Men det er ikke alltid så lett å skjønne hvorfor det som skjedde for 200 år siden er så viktig i dag. Det er en dramatisk historie hvor Norge våkner opp til mulig frihet. Det er en fortelling om fire menn som har hver sin ide om hvordan Norge skal se ut. Fire menn som står imot hverandre. Men det handler også om et norsk opprør og en svensk-norsk krig. Det er en bok om politikk på høyt og lavt plan, samt at den forteller om et lite fjelland som ikke var det samme etter at året var slutt. Faktabok for mellom-/ungdomstrinnet.

Låne boka?

Fire sentrale skikkelser i 1814 i Bjørn Ouslands strek: Herman Wedel Jarlsberg, Prins Christian Fredrik, Kronprins Karl Johan og Georg Sverdrup


Historien om 17. mai / Beate Muri ; illustrert av Line Halsnes (2014)

I denne boka får man historien om hvorfor Norge feirer 17. mai og hvordan det begynte. Historien begynner verken med 1814 eller Henrik Wergeland. Den starter ikke engang i Norge, men med krig i Europa og
konger som krangla, og ender, noen kongekrangler og kriger senere, som barnas dag, slik den er i dag. Her får man vite hvorfor det svenske kongeparet adopterte en fransk prins på 47 år, og hvordan Baptiste-Jules Bernadotte ble adoptiv-arveprins og fikk navnet Karl Johan. Hvordan han ble konge over Norge, som egentlig var en del av Danmark, og hva nordmennene syntes om det. Om hva som skjedde på Eidsvoll, og kranglingen etterpå, om hvorfor kong Karl nektet nordmenn å feire grunnlovsdagen, og hvorfor og hvordan Norge gjorde det likevel.

I tillegg lærer man om forskjellige flagg, om demonstrasjonstog, barnetog og borgertog, med og uten jenter, kvinner og arbeidsfolk. Faktabok for mellomtrinnet. 

Låne boka?

Line Halsnes' illustrasjon rundt 17. mai-feiring.

 

17. mai av Pia Strømstad ; illustrasjoner av Ketil Selnes (2014)

Dette er en bok i Faktaløve-serien, og passer fint for de som er fra seks til ni år.

17. mai feires over hele verden der det finnes nordmenn. Men hvorfor feirer vi egentlig 17. mai? Her er en kort historisk oversikt, og visste du at Norges grunnlov er den nest eldste i verden? Denne grunnloven gir oss både rettigheter og plikter. Hvorfor ser det norske flagget ut akkurat slik som det gjør?

Forfatteren har vært flink til å finne fram til morsomme opplysninger som gjør at jeg får lyst til å lese videre. Det er mange tegninger i boka, og de fargerike illustrasjonene av Ketil Selnes er lett karikerte og morsomme, og tilfører teksten mange artige poenger. God bok! 

Låne boka?

 

Da reven feiret 17. mai / tekst av Fredrik Møystad ; illustrert av Bo Gaustad (2002)

Reven er sulten, og da folkene på gården drar til byen for å feire 17. mai, tenker han ut en listig plan. Han vil prøve å lure dyra opp i gryta si. Han vil arrangere både 17. mai-tog og fest i det gamle sommerfjøset. Dyra er bekymret for at de ikke har flagg, men reven smigrer og lokker, og snart marsjerer de av gårde, både hane, høner, griser, kalv, sau, katt og kråke mens de synger av hjertens lyst. Men plutselig aner kråka uråd. De går jo slett ikke mot det gamle sommerfjøset.

Låne boka?

 

Teo tøffar seg / Solveig Blindheim Bendixen ; illustrert av Trond Bredesen (2015)

Det er ein varm 17. mai. Mora har sydd bunad til Teo, og ho er stolt av kor fin han er i vesten og lua. Teo er tørst heile tida. Han orkar ikkje hoppe sekkeløp. Men han veit ikkje om han tørr og seie frå til mora. Han vil ta av seg bunaden. Dette er ein forteljing med humor, gjenkjenning og overrasking. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet.

Låne boka?

Teo tøffer seg, illustrert av Trond Bredesen

 

Karsten og Petra hilser på kongen av Tor Åge Bringsværd (forfatter) og Anne Holt (illustratør) (2004)

Karsten og Petra skal feire 17. mai i Oslo sammen med Morfar og Esther. De skal være i Oslo i nesten fem dager så de får også tid til å se litt av hovedstaden. De ser bl. a på Rådhuset, Stortinget, er i Vigelandsparken og spiser eplekake på Frognerseteren. Og så blir det 17. mai! Da er hele Karl Johans gate pyntet til fest og Karsten og Petra kan hilse på Kongen sammen med mange andre barn. Løveungen og Frøken Kanin er selvfølgelig også med på begivenhetene.

Boka fungerer også som en guidebok til hovedstaden fordi den følger Karsten og Petra på mange av de mest kjente severdighetene i Oslo, som slottet, Frognerseteren og Holmenkollbakken, Kon-Tiki, Vigelandsparken, Botanisk hage og Zoologisk museum og på handletur på Aker brygge.

Låne boka?

 

17. mai-tyveriet av Stein Iden

Det er 17. mai morgen. Torben tar på seg de nye skaterskoene, de kuleste skoene som fins. De er blå, svarte og hvite, og lager en spesiell lyd når de treffer gulvet. Blepp, blapp, blepp, blapp? I løpet av natten har det skjedd et tyveri. Man kan si at 17. mai har blitt stjålet fra alle barna. På et forunderlig vis leder de nye skaterskoene Torben inn i dette 17. mai-mysteriet.

Låne boka?

 

Disse bøkene, og flere, kan du nå se på i barneavdelingen. Ha en fin 17. mai!

_
_
_