1

Astroshowet "Out of time"

Hjemme i sommerferien? Den siste uka før skolen starter igjen har vi ulike aktiviteter på biblioteket. Alt er gratis, støttet av Nasjonalbiblioteket. Her er et arrangement som passer best for barn fra 9-10 år, men som også vil fenge mange voksne.

Den 20. juli var det 50 år siden de første menneskene landet på Månen og satte de første fotavtrykkene på et annet himmellegeme. I forbindelse med jubileet for denne epokegjørende begivenheten, ønsker vi å se litt på den spektakulære utviklingen som er i ferd med å skje og som vil prege vår fremtid.

De nærmeste tiårene kommer vi til å bosette oss på asteroider, Månen og Mars, og de første romheisene skal bygges om rundt 20 år. I august 2016 ble det gjort en epokegjørende oppdagelse av den mest jordlignende planeten hittil – planeten Proxima b. Planeten befinner seg rundt vår nærmeste nabostjerne «bare» 4,2 lysår fra Jorden og vil utvilsomt bli et reisemål for fremtidens første ferd til et annet solsystem!

Noen av temaene:
– Visste du at det letes etter enda en planet i Solsystemet?
– Hva vet vi om dvergplaneten Pluto etter at en romsonde suste forbi sommeren 2015?
– Om bare 20 år blir det mulig å ta heis fra bakken og ut i verdensrommet!
– Om 10–20 år kan du bo på Månen, Mars eller andre objekter i Solsystemet.
– Hva er sjansen for å bli truffet av steiner fra rommet? Lær mer om meteoritter, hvordan de ser ut og hvordan vi kan lete for å finne dem.
– Hvordan finner vi planeter rundt andre stjerner?
– Finnes det liv andre steder enn på Jorden? Hva gjør vi dersom vi skulle oppnå kontakt eller få besøk av fremmede?
– Om 100–150 år sendes de første menneskene – barn, ungdommer og voksne – til et annet solsystem. Hvordan vil romskipet se ut, og hvordan vil en slik reise oppleves for dem som drar avsted på en så lang ferd?
– Visste du at vårt univers kanskje er i ferd med å kollidere med et fremmed univers?

Sci-fi-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard presenterer et multimedieshow med fantastiske bilder, filmer, animasjoner og musikkvideoer. Varighet ca. 60 minutter. Etter astroshowet blir det mulig å kjenne på ekte steiner fra rommet.

_
_
_