1

Fortsatt fint: Hadelandsglass

Du har holdt dem i hånden, drukket av dem, satt blomster i dem, kort sagt: Du har garantert et forhold til disse høydepunktene fra norsk etterkrigsdesign.

Hadeland glassverk er en hjørnestein i norsk designhistorie, og mye av glassverkets historie kan man i dag finne i butikken Glassmenageriet på Jevnaker. Den drives av Jon Jutrem, en ekspert på gamle kunstglass, bruksglass og vinserviser. De første tiårene etter krigen var spesielt produktive for glassverkets del, med kunstnere som Willy Johansson, Severin Brørby, Hermann Bongard og Arne Jon Jutrem – far til Jon - som viktige formgivere.

Nå har vi invitert Jon Jutrem til å fortelle mer om en epoke i norsk etterkrigsdesign som har gitt oss vakre glassgjenstander du finner i nær sagt ethvert norske hjem.

«Fortsatt fint» er Gjøvik bibliotek og litteraturhus’ foredragsrekke om norsk og nordisk etterkrigsdesign. Gjennom hele 2018 inviterer vi kunnskapsrike fagpersoner til å fortelle mer om en designer, et designmiljø eller en gjenstand som fortsatt fortjener vår oppmerk­somhet. Spørsmålet vi stiller kveldens foredragsholder er: Hva er det som gjør at vi synes at denne stolen, dette mønsteret, dette bestikket fortsatt er fint? Hva kjennetegner egentlig god og tidløs design?

Foredragsrekken er støttet av Nasjonalbibliotekets arenamidler.

_
_
_