1

Marte Spurkland

KLASSEN er ikke boka om ”generasjon prestasjon” og ”curling-foreldre”, men om helt vanlige, gjennomsnittlige ungdommer, som prøver å komme seg gjennom skolehverdagen, samtidig som de sjonglerer forventninger fra familien, gjengen og kjæresten. For noen blir det en kamp for å overleve.

Denne boka er ment for alle som har vært atten en gang, eller har noen hjemme som er atten, eller jobber med dem.

Marte Spurkland har hørt læreren Anette fortelle om hverdagen sin i klasserommet i ti år. Samtidig har Spurkland, som journalist og reportasjeleder, blitt fortalt historier om norsk skoleungdom. Det er "Generasjon Prestasjon", elever som gjør seg selv syke i jakten på sekseren. "Curlingforeldre" som koster alle utfordringer unna for barna sine. Denne høsten har vært oppslag om vold og sikkerhetsutfordringer ved videregående skoler på østlandet. Elever som er helt i andre enden av skalaen enn "Generasjon Prestasjon". 

Elevene til Anette ligger i midten av dette. Hvor er denne virkeligheten, i den offisielle fortellingen om norsk skole? De som er på vippen, de som kan havne utenfor eller innenfor. De som presterer knallhardt for å oppnå ståkarakter. De som må ha to jobber ved siden av skolen for å ha råd til mobiltelefon. De som opplever foreldre som truer med å drepe dem, samtidig som de må pugge til historieprøven på mandag.

Boka Klassen : fortellinger fra et skoleår er sanne historier, skrevet på bakgrunn av mange og lange intervjuer med 7 elever fra samme klasse på en videregående skole i Oslo. Og læreren deres Anette. Disse historiene sier mer enn hundre forskningsrapporter om hvordan det er å være ung i Norge i dag.

Marte Spurkland er journalist og programleder. Du kjenner henne kanskje fra Helsekontrollen på TV2. Hun har tidligere jobbet i NRK, Dagens Næringsliv og VG. Hun fikk riksmålsforbundets lytterpris 2015, og ble i 2017 velfortjent nominert til Brageprisen for Klassen.

Onsdag 25. april kommer Marte Spurkland til oss! Hun vil fortelle om prosessen rundt det å skrive en slik bok. Dette krever en helt spesiell bokbader. Vi har invitert Linn T. Sunne til å gjøre denne jobben. 

Linn T. Sunne er forfatter og lærer. Hun har 42 utgivelser bak seg, vunnet Brageprisen to ganger (bøkene Happy og Lille Ekorn), og vant i 2012 Skolebibliotekarforeningens litteraturpris for samlede barne- og ungdomsbøker. Hun har vært lærer på barneskolen, ungdomsskolen og videregående, og også vært lærer for voksne. I dag jobber hun på Oppland fylkesbibliotek som rådgiver for Innlandsbibliotekene, samtidig som hun skriver på stadig nye bøker.

Velkommen til oss! Det lønner seg å kjøpe billett på forhånd. Hvis du ønsker å kjøpe i døra, minner vi om at du kan betale med kort. 

_
_
_