1

Popkult: Lesesirkel (annerledeshet)

Lesesirkel for deg mellom 16 og 20 år (pluss minus).

Janne og Linda fra Ung i Gjøvik inviterer deg mellom 16 og 20 (pluss minus) år til lesesirkel på biblioteket.

Er du glad i å lese, og har lyst til å snakke om bøkene med andre? VI OGSÅ! 

Denne tirsdagen har vi satt temaet ANNERLEDESHET. Det vil si at vi leser bøker med dette temaet, før vi samles og snakker om bøkene vi har lest. Biblioteket lager en utstilling med aktuelle bøker til temaet, i tillegg til at du kan spørre bibliotekarene om tips til enda flere bøker.

ANNERLEDESHET kan bety å være på siden av normalen i psykisk eller fysisk forstand. Det kan bety at man har en sykdom, eller at man har spesielle egenskaper i en verden av mennesker. Her er det altså et hav av bøker å velge mellom.

Vi byr på kaffe, mineralvann og popkorn!

Fint om du sender en e-post til june@popkult.no om du har lyst til å komme, eller har spørsmål rundt arrangementet. Du kan gjerne også bli med i Facebook-gruppa Lesesirkel for deg mellom 16 og 20 på Gjøvik bibliotek.

Noen tips til bøker med dette temaet

Noen som ser annerledes ut:

Picassokvinnen
Taran Lysne Bjørnstad

Angelika på 18 er født med et syndrom som gjør ansiktet hennes misformet, men hun er ellers lynskarp. Hun bor alene med moren, faren er ute av bildet. Alle ute stirrer på henne, misfosteret, men Angelika lever livet sitt på nettet, i chatterommet. Her kan hun kan være så vakker og tiltrekkende som hun bare vil. Når hennes eneste venn dør, må hun fullføre det hun har lovet ham, nemlig å finne lykke, eller å dø med ham.

Bjørnstad gir oss en detaljert innføring i ansiktsoperasjoner, narkomani, mobbing, nettprat på godt og veldig vondt. Forfatteren kaller dette en kjærlighetsroman. Det er det. En helt magisk en.

Mirakel
R.J. Palacio

En viktig og tankevekkende bok hvor hovedpersonene blir med deg lenge.

August er 10 år og skal begynne i 5. klasse. Han har ikke gått på skolen før, han har fått undervisning av foreldrene sine hjemme. August ser ikke ut som de fleste andre. Han er født med store misdannelser i ansiktet.
Historien om Augusts første skoleår blir fortalt av ulike personer, men alltid fra et barns synsvinkel. På denne måten får vi innblikk i saker og ting som ikke alltid er synlig for de voksne, som mobbing i form av utfrysing, allianser og koder.

Forfatteren har uttalt at hun ønsket å skrive om godhet: betydningen av godhet i verden, hvordan vi, gjennom små tilfeldige gode gjerninger kan forandre verden til noe bedre.

Filmen har premiere mars 2018.

  

Noen som oppfører seg annerledes:

Dette har jeg aldri fortalt til noen
Maria Kjos Fonn

I denne novellesamlingen møter vi personer som ikke helt har funnet sin plass i livet. De følger ikke de lovene det er vanlig å følge. De har mye fortid, men lite fremtid, og de ødelegger alltid for seg selv eller for andre. Disse menneskene er selvdestruktive, men leter etter en aksept og kjærlighet som ingen er interessert i å gi dem.

Novellene inneholder en rå og brutal virkelighet, og hovedpersonenes selvdestruktive, såre og iblant sykelige atferd er gjengitt hensynsløst, presist og usentimentalt.

Å spise blomster til frokost
Synne Sun Løes

Denne boka er som en tur i berg-og-dalbane. Allerede etter første side ble jeg sugd inn i hodet til maniske Mia, en 17 år gammel jente som ønsker å bli forfatter og kunstner. Turen går helt til himmels hvor livet bare er kult og grenseløst, og så rett ned i depresjonen og avgrunnen.

En intens og morsom bok om å være syk, normal eller bare litt rar ungdom.

 

Noen som lever litt på skeive:

Kunsten å være normal
Lisa Williamson

David Piper har alltid vært en outsider. Foreldrene hans tror han er homofil. Mobberne på skolen synes han er et utskudd. Bare hans to nærmeste venner vet sannheten. David ønsker å være en jente.

På første skoledag, har Leo Denton ett mål. Å være usynlig. Å tiltrekke seg oppmerksomheten til den vakreste jenta på trinnet er definitivt ikke den del av planen. Når Leo tar David i forsvar under en slåsskamp, blir det begynnelsen på et usannsynlig vennskap. Men ting er i ferd med å gå fra vondt til verre. På Eden Park skole har nemlig hemmeligheter en tendens til å røpes ganske fort.

Simon og homo sapiensagendaen
Becky Albertalli

Simon går på videregående og er opptatt av musikk, skolens teateroppsetning og Harry Potter-fan fiction. Simon har en hemmelighet: Han er homofil. Han utveksler eposter med en gutt ved navn Blue. Simon vet ikke hvem denne Blue er, bortsett fra at de går på samme skole. Gjennom detaljerte eposter følger leseren deres vennskap og forelskelse på nettet. Noen får tak i chatloggen og truer med å kaste guttene ut av skapet. Simon oppdager at han er mer følelsesmessig involvert enn han trodde.

Boken er moderne og relevant, og språket er lett. Filmen har premiere juni 2018.

 

Noen som er annerledes utfordret i samfunnet:

Vanessa Svartmo
Andrea Bræin Hovig

Vanessa bor sammen med moren sin i en kommunal leilighet i Oslo. En gang bodde de sammen med faren og en liten bror også. Men broren er borte og faren har flytta ut, og moren er mer tragisk enn noen gang. Det er ikke rart Vanessa er ulykkelig. Hun har ikke engang mobiltelefon.

Vanessa bestemmer seg for å skrive dagbok, for det hadde vært skikkelig kult å bli forfatter. Dagboka skrives med selvinnsikt og med et komisk talent. Dette er en hysterisk morsom bok, men også en dønn seriøs bok om familieforhold, tap, skilsmisse og identitet.

Leo
Bror Hagemann

Gjøvik,1981. Leo er sytten år, en ungdom, men ikke som alle andre ungdommer. Han har sitt å slite med fysisk og psykisk. Han er en enkel sjel. Leo jobber som altmuligmann for kirkekoret, og dirigenten skaffet ham en plass å bo da han måtte flytte hjemmefra, men det viser seg å være for en grusom pris. Dette er en aldeles nydelig, men også brutal og vond roman om hvordan det kan være å føle seg utenfor, ikke bli tatt på alvor eller trodd på av samfunnet rundt. Boka har et veldig muntlig språk, som synliggjør Leos eget språk.

 

_
_
_